Aktuální nabídka medů.(Offer Honig)

Květový- třešeň, trnka, javor (Blütenhonig-Kirsche, Schlehe, Ahorn)
Lesní- medovicový (Waldhonig)
Pastovaný- šlehaný (Schlagsahne Honig)-letos není
Cena 130Kč/kg (Preis 5€/kg) Kontakt-+420 604 844 064 email-pupek73@seznam.cz

Posíláme i poštou.

Aktuální počasí na Přimdě-ZDE většinou na h....! Nově spuštěné stránky o Jakubovském včelařském krmítku najdete ZDE!

Louhování rámků

20. února 2016 v 7:26 | Míra.P |  Rámky + Antes rámek
Počasí nám letos o vánocích přálo a tak se dalo dělat i venku něco kolem včel a příprav. Poprvé jsem zkusil rámky po vyvaření louhovat a výsledek mě nadchl. Je to rychlé a rámky jsou perfektně čisté. Postavil jsem v závětří ten můj hrnec na rozvařování voští a nalil do něj něco málo přes 40l vody. Přidal 2kg louhu a čekal až to začne vařit.
Udělal jsem si z rámků balíčky po sedmi kusech a stáhl izolovaným drátem. Hodil jsem tam jeden balík a druhým zatížil aby neplaval. Pak jsem spodní balík asi po třech až čtyřech minutách otočil protože nebyl zcela potopený a opět zatížil. Ten zatěžkávací balík se zatím ohříval v páře. Pak vyndat a šup do vědra se studenou vodou. Vychladit,rozvázat,složit do komínku a ostříknout proudem vody od zbytků voskových drobečků. Kruhová nádoba není moc vhodná protože málo se tam vejde a je třeba hodně vody. Povedlo se mi ale koupit na bazaru velkou nerezovou gastro nádobu kam se balík rámků vejde také a s poloviční náplní a spotřebou louhu. Takže příště trochu jinak.Tady už se suší rámky na zimním sluníčku.
Detail po vyvaření. Perfektní!
Pak putovaly rámky k doschnutí do tepla dílny.No a za odměnu po dobře odvedené práci jsme si naplnili klobásky a salám který putoval ráno do udírny. Je to takové pěkné "včelařské zátiší". Spojil jsem příjemné s užitečným.
Doklepání hřebíčků a dotažení drátku rámků už pak šlo samo od ruky. Přijeli i kamarádi a bylo veselo. Prostě sváteční dovolená jak má být.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Mira Škvarek Mira Škvarek | E-mail | 20. února 2016 v 17:13 | Reagovat

Louhování je perfektní nápad .dělám to již několik let a osvědčilo se to.Dělám to ale tak že jak vytáhnu rámky z louhu ihned je oplachuji v nádobě s vodou a teprve pak je nechávám vyschnout . Mám zhotovené takové kleště na pět rámku .Do první várky dám asi 60L vody a 1/2 kg louhu ale až voda téměř vře . pokaždých 30-40 rámcích přidám asi 1 polévkovou lžíci louhu a pokud na rámcích zůstávají zbytky vosku přidám louh.Rámky jsou jak nové , mnohdy stačí jen zvlnkovačem napnout drátek a může se natavovat mezistěna . Poškozené a rozpadajícíse rámky slouží jako topivo do kotle a vařič také mám plynový jelikož se lépe reguluje . Tentýž vařič s nímž i parafinuji .

2 jirka jirka | 14. března 2016 v 16:44 | Reagovat

Copak louhování, ale ty klobásy. Že mě to už také nanapadlo jirka. :-)  :-)

3 Víťa Víťa | E-mail | 1. června 2016 v 18:57 | Reagovat

Taky jsem byl z louhování nadšený. Inspiraci jsem našel na stránkách j. Jindry a do roztoku kromě louhu dávám ještě Savo.

4 Boby Boby | 1. ledna 2017 v 22:00 | Reagovat

Jak ten čas letí. Skoro před třemi léty jsem vrtěl nosem jak Tvoje aktivita na blogu ustává, chápu. Ale přece jen bys mohl hodit nějakou fotoprezentaci na téma co máš nového, jak se osvědčilo s čím sis dříve hrál, jak fungují kláty a tak podobně. No zimní absťák, chápeš. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
__flashReplacement__
__flashReplacement__
__flashReplacement__